Mitt egna foder

foderOm ni har läst sidan om mig vet ni redan varför jag har döpt min blogg till Hagafoder, men för den som inte har läst tar jag det en gång till. Ett av mina intressen är att tillverka eget foder åt mina hästar, och jag säljer också foder i liten skala. Jag är mån om att mina hästar ska få i sig bra och naturliga råvaror, och mitt arbete som spannmålsbonde i kombination med skogsbruket där mina hästar hjälper mig fick mig att bli nyfiken på att tillverka eget foder. Jag började därför att sätta min in i näringslära för hästar, och på den vägen är det.

Hästar behöver olika slags foder för att må bra, och olika hästar har också olika behov. En arbetande häst kräver mer energi än en häst som står på ridskolan, för att ta ett exempel. Mina hästar arbetar hårt när de hjälper mig i skogen, men de har även lata dagar där de får vila upp sig, och man kan därför också behöva justera fodergivan från dag till dag. Grovfoder, som hö, gräs eller ensilage, är hästens basföda. Det täcker en stor del av hästens energibehov och det ger en bra matsmältning. Hästar är gjorda för att hela tiden äta små mängder foder, och grovfoder håller hästarna sysselsatta.

Kraftfoder, som havre och korn, tillsätts i olika stor mängd beroende på hästens aktivitetsnivå och energibehov, och det är just kraftfoder som jag tillverkar. Havre ger hästen snabb energi och gör hästen piggare. Detsamma kan sägas om korn, men korn måste vara krossat eftersom hästar har svårt att bryta ner kornets skal. Det är en bland annat en blandning av dessa som mitt egna foder består av, men det finns egentligen inget färdigt foder eftersom jag alltid anpassar för varje individ.

Leave a Reply